Sänk dina energikostnader och spara tusenlappar

Vill du sänka dina månadskostnader? Då är det ingen dum idé att först titta på hur du värmer upp ditt hem. Att sänka kostnaden för uppvärmningen kan vara bra inte bara för plånboken utan också för miljön. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du går tillväga för att potentiellt spara tusenlappar.

Vägen till att sänka energikostnaderna i hemmet går genom en rad olika åtgärder. ”Många bäckar små” som det brukade heta. Om du vill spara pengar på din energikonsumtion är det därför en god idé om du gör en total översyn av hur elkonsumtionen ser ut hemma. Den största besparingen kan du dock göra genom att se över hur du värmer upp ditt hus. Uppvärmningskostnader är nämligen ofta den enskilt största energiposten i svenska hem. Kostnaderna för uppvärmning kan du sänka exempelvis genom att skaffa en luftvärmepump från daikin, ett uppvärmningsalternativ som är väl anpassat till Sveriges klimat.

Uppvärmningskostnader – ett lätt sätt att spara pengar

husFör dig som bor i villa kan så mycket som hälften av energikostnaden gå till uppvärmningen. Det finns många olika alternativ att välja bland för husägare. Berg- och jordvärme är två exempel på uppvärmningsalternativ som både är bra för miljön samtidigt som de kan spara pengar på sikt. Andra alternativ som blivit populära på senare år är solfångare och solpaneler. Det finns dock vissa nackdelar med de alternativen. Att hämta värmen från marken kräver till exempel stora investeringar och mycket arbete. Det krävs i regel stora grävarbeten och en relativt lång installationstid innan allting fungerar som det ska. När det gäller solenergi är den största boven att det inte är helt pålitligt som uppvärmningskälla. Dels fungerar solpaneler och solfångare som bäst de tider på året då de behövs som minst, dels är de ännu inte tillräckligt effektiva för att kunna stå för hela uppvärmningen utan backup-alternativ.

Luftvärmepumpar – kostnadseffektiva och enkla att installera

värmeLuftvärmepumpar har många fördelar gentemot de alternativ du läste om ovan. Liksom ovanstående alternativ är de både bra för miljön och energieffektiva. Den största fördelen är dock att de inte kräver en lika stor investering, varken i tid eller pengar. Luftvärmepumpar är enkla att installera, samtidigt som de inte kostar särskilt mycket. Om du har hyggliga hantverkskunskaper bör du till och med kunna klara av att installera en luftvärmepump på egen hand. Arbetet behöver inte ta mer än en eftermiddag i anspråk.

Fler tips för att spara på energikostnaden

Att byta uppvärmningsalternativ är som du redan förstått inte det enda du kan göra för att sänka dina energikostnader. Svenska Energimyndigheten tipsar på sin hemsida bland annat om de här åtgärderna:

  • Investera i el-timers. De brukar generellt sett användas till belysning, men du kan också använda dem för apparaturer som ofta står på standby, TV-apparater till exempel.
  • Undvik att låta laddare sitta kvar i kontakterna när de inte laddar någonting.
  • Skaffa en vattenkokare för att koka vatten. De drar mindre energi än spisen.
  • Installera en diskmaskin, faktum är att de drar mindre energi än vad det gör att diska för hand.