Skriv testamente som ogift för barnens skull

Som förälder bör du alltid ligga ett steg före för dina barns skull. Om du och din partner bor ihop utan att vara gifta är det till exempel smart att skriva ett testamente. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med det.

Om du ska skriva ett testamente måste du ha hjälp av en advokat. Du kan till exempel välja Advokat Novum vilket är en välrenommerad advokatfirma. De har koll på alla lagar och regler och ser till att det blir rätt från första början.

Därför bör du skriva ett testamente

Det är alltid bra att skriva ett testamente oavsett om du är gift eller sambo. Men om du är sambo och har barn är det kanske extra viktigt. Det är också bra att sätta sig in i reglerna om arvsrätt och vad som verkligen gäller. Det är nämligen inte alla som har koll på detta. Om du inte är bekant med testamente är det alltså ett dokument som visar vem som ärver dig om du skulle gå bort. När du är gift ärver din make eller maka automatiskt allt. Så funkar det dock inte när du bara är sambo.

Ärver sambo eller barn?

Om du och din sambo inte har ett testamente kan ni inte ärva av varandra. Då faller det automatiskt på era gemensamma barn. Det spelar ingen roll hur länge ni har bott tillsammans. Vill du att din sambo ska kunna ärva är det ett måste att skriva ett testamente. Därför bör du och din sambo kontakta en advokat så snart som möjligt. Då kan ni också reda ut exakt vad ni som sambos ska ärva av varandra. När det handlar om barnen är det viktigt att komma ihåg följande:

  • Det går aldrig att göra barn eller barnbarn helt arvlösa
  • Bröstarvingar har rätt till 50 % av sina föräldrars kvarlåtenskap
  • Bröstarvingar får välja att acceptera eller avsäga sig arvet

Andra delar som du och din sambo kan få hjälp med

Det är inte bara testamente som du och din sambo kan skriva på hos en advokat. Det kan också vara bra att skriva ett samboavtal som handlar om bodelningen vid en eventuell separation. Även om det inte är så roligt att tänka på är det bäst att vara på den säkra sidan. Vanligtvis kan du använda samma advokatfirma till både testamentet och till samboavtalet.

För att samboavtalet ska räknas som giltigt måste det vara undertecknat av båda parter. Dock krävs det inget vittne. Både du och din sambo ska sedan ha varsin kopia av avtalet som ni båda förvarar på ett säkert ställe. Det är upp till dig och din sambo vad som ska stå i avtalet och vad som ska gälla. Dock gäller det bara er gemensamma bostad och inte annan egendom. Det kan också vara bra att tydliggöra vem som får vad vid en eventuell separation. Behöver ni rådgivning kan du och din sambo alltid fråga er advokat om hur ni bäst ska lägga upp avtalet.