Testa att brygga din egen öl hemma

Med den stora variationen av öl finns det alltid något nytt att testa och jämföra. Det finns mycket kunskap om hur de olika sorterna framställs, men få har provat själva. För dig som vill testa att brygga öl själv finns det mycket att utforska. Med ett färdigt kit är det enkelt att komma igång.

Ölbryggning är ett hantverk som görs på lite olika sätt välden över. I Sverige finns ett stort antal småbryggerier som alla utvecklat öl med egen karaktär. Att brygga sin egen öl är spännande och det är lätt att testa. Med ett färdigt ölbryggarkit kan du själv välja typ av öl och beställa hem ett kit. För dig som vill brygga större volymer kommer det dessutom bli billigare än att handla öl från butik, där priserna kan öka vid förändrad råvarutillgång.

Tänk på detta när du ska brygga egen öl

Att brygga eget öl är populärt och många vill lära sig mer. Förutom nyfikenhet är utrustning och kunskap är det viktigaste för att kunna brygga öl med bra resultat.

Välj rätt ölbryggarkit

Vilket kit som passar dig beror på vilket resultat du vill ha. För dig som vill komma igång och prova för första gången kan ett mindre kit passa. Ett ölbryggarkit för 4 liter innehåller all utrustning som behövs, vilken sedan kan användas om och om igen. Kitet kompletteras sedan med recept och ingredienser för den typ av öl du vill brygga.

Gör rätt från början

Redan från början är det viktigt att följa instruktionerna för att lära sig hur det fungerar. De olika stegen ska göras i rätt ordning för att få fram smakerna. Jästiden är extra viktig så att ölet inte fortsätter jäsa i flaskorna som då sprängs. Flera kit innehåller färdiga recept med ingredienser. Det går också att beställa ingredienser själv för att skapa sitt eget recept. När du vet hur processen går till kan du experimentera och förvänta dig ett bra resultat.

Hitta och brygg din favorit

När du väl testat att brygga öl själv kommer du sannolikt vilja fortsätta med nya sorter och det finns mycket att testa. I utbudet finns recept för lager, pilsner, IPA, APA, suröl, veteöl, glutenfria alternativ och mycket annat att välja mellan. Det är valet av ingredienser som ger ölet en viss smak. Långvarig odling av humle har gett många sorter med olika karaktär.