Så får du trägolvet som nytt igen

Ett vackert trägolv utmärker hela din bostad, men då ska det också vara ett slipat trägolv och inte ett trist och repigt sådant. Har du gömt dina trägolv för länge eller har du vanvårdat dem? Då är det dags för en slipning som du kan göra själv eller få gjort av proffs.

Att slipa trägolv kan vara rent ut sagt värdehöjande för din bostad. Visst kan du hyra slipmaskiner och slipa golven själv, men det brukar för det mesta bli snyggast gjort om du anlitar ett proffs. Har du ett parkettgolv är det ännu viktigare att det blir ordentligt gjort. Uppstår det fel om du gör jobbet själv blir det en dyr affär för dig, oftast betydligt dyrare än om du hade anlitat en firma från början. Och du glöm inte att en golvslipning ger rätt till ROT-avdraget.

De olika momenten i en golvslipning

Alla behandlingar kräver att du tar saker i turordning så det inte blir fel eller du måste göra om jobbet strax efteråt.

1. Den första punkten på dagordningen när du ska slipa golv är kanske inte den roligaste, men den är nödvändig. Den består nämligen av att ta bort möbler, mattor och annat löst från golvet. Kolla också så att det inte sticker upp spikar eller skruvar eller att det har fastnat något i plankorna. Golvet måste också vara helt, det ska inte sitta lösa plankor i det.

2. Nu ska du börja den första slipningen med en bandslipmaskin. Den sker oftast med ett grövre sandpapper, gärna 40 korns, för att få bort det värsta. Tänk på att ett ojämnt golv ska slipas på snedden, alltså diagonalen. Börja med de stora ytorna och ta sedan itu med kanterna.

3. Dammsug innan du gör den andra slipningen. Vid den andra slipningen kan du använda ett lite finkornigare sandpapper som 80–120 korns. Normalt ska ett golv slipas 2–3 gånger, men en lamellparkett kan dock tåla mindre än ett massivt och äldre trägolv.

4. När alla slipningar är gjorda är det dags att putsa golvet med en putsmaskin. Här används oftast ett 120 korns sandpapper som ger en blankare yta i slutspurten. Glöm inte kanter och hörn.

5. Ytbehandlingen är det som ger trägolvet den där superblanka och inoljade looken. Lack och hårdvaxolja är vanliga produkter som används. Du kan applicera det med roller eller en polermaskin.

Ska träet målas?

Oavsett om du ska lägga nytt golv eller om du har slipat det befintliga kanske du funderar på att ge golvet en ny färg. Om du har bestämt dig för att måla trägolvet innan lackning måste du måla på färgen först. Det gör du enklast med golvpensel och några strykningar. Tänk dig ordentligt för innan du målar ett vackert och nyslipat trägolv. Om du blir trött på färgen efter ett tag måste du slipa bort den igen vilket innebär dubbla jobb och dubbla kostnader. Tänk på att de flesta köpare hellre ser ett större värde i ett vackert trägolv i originalfärg än ett nymålat i annan färg.

Det dammar rejält så använd skyddsutrustning

När du slipar ditt golv, räkna då med att det kommer att damma rejält. Skydda dig med ansiktsmask, skyddsglasögon och hörselskydd. Dammsug alltid mellan varven för att ta bort det värsta.