Dyrt att dö – Behöver det kosta så mycket?

Det är dyrt att dö. Det låter hårt och kallt, men sanningen är att det kostar pengar att lämna jordelivet. För anhöriga så kan kostnader för begravningen skena iväg och bli tusentals kronor mer än vad de tänkt. Kanske tror man som anhörig att det blir ”mer värdigt” om man kostar på begravningen lite extra, men det är inte hela sanningen. Det går alldeles utmärkt att göra en begravning ”värdig” utan att det behöver kosta en förmögenhet.

Oavsett var du bor i landet så kostar det pengar att anordna en begravning. Du kan söka begravningsbyrå Göteborg, Malmö eller Stockholm och få flera olika byråer med varierande kostnader. Många har ”paketpris”, men på de flesta begravningsbyråerna kan man skräddarsy precis som du vill. En variant av begravning är att livesända via internet. I en artikel från SVT menar en biskop att det inte ska kosta extra att göra detta. På detta sätt kan många se begravningen utan att du behöver bjuda in massor med människor, som på så sätt kan öka kostnaden.

Kostnader för begravning

Är du medlem i Svenska Kyrkan så ingår det mesta, gravplats, begravningsceremoni, kyrkomusik osv. För den som inte är medlem, men ändå vill begravas kyrkligt så tillkommer avgifter för detta. Du kan som anhörig välja många delar i en begravningsprocess. Under 2020 så har möjligheten att hålla begravning utomhus i tält dykt upp. Normalt tas kostnaderna för en begravning från dödsboet, men om det inte finns tillräckligt där så får de anhöriga stå för det, dock finns det möjlighet att söka ekonomiskt bistånd hos kommunen för bidrag till begravning. Enligt uppgifter så kostar en högst ”normal” begravning mellan 18000-26000 kronor. Fler tips och information kring begravningar finns att läsa här.

Kringkostander vid en begravning

Ofta är det som driver upp priset vid begravning, andra saker utöver det vanliga, tex mat, fika och transporter. Här måste du som anhörig bestämma dig för hur du vill ha det. Kanske har den avlidne önskat vissa speciella saker till sin begravning, men du som anhörig måste kunna genomföra dem utan att skuldsätta dig. Ett råd är att diskutera med familj och nära vänner till den avlidne hur ni kan tänka er att genomföra begravningen. Möjligen kan ni tillsammans komma fram till hur ni vill ha det, och förhoppningsvis kommer det rymmas inom det som den avlidne hade önskat. Det är inte kostnaden för begravningen som avgör om den är värdig eller ej.