Dumpstra

Försöker du leva gratis? Då har den nya trenden en självklar plats i ditt liv. När du dumpstrar behöver inte mat kosta dig en krona. Förändra din livsstil genom att leva på mat och ting som andra har valt att slänga bort – av helt onödiga skäl.

Dumpstring är ett relativt nytt begrepp som kommer ifrån engelskans dumpster diving. Detta innebär att du gräver dig runt i containrar och tar vara på exempelvis matvaror som har slängts. Dessa containrar brukar oftast vara dem du finner utanför restauranger då dem slänger stora mängder mat varje dag. I många fall är det inget fel på matvarorna utan de slängs bara för att de passerat sitt bäst-före datum eller har en skavank. Så varför kastas dessa? Enligt lag får inte dessa varor användas för tillagning på restaurangerna även fast det inte är något fel på dem. Därför dyker många människor runt i restaurangers containrar och tar vara på maten, dels för att leva gratis och dels för att det är hållbart. 

Börjar du bli nyfiken på hur det går till? 

I början kan det vara lite nervöst att komma igång med att dumpstra men det brukar gå över om du vet vad du håller på med. I början kan det vara bra att ta med någon som vet hur det går till och vilka ställen som är bra att börja på så att du inte irrar runt. Ta även hjälp av sociala medier, där brukar det finnas många grupper där du kan kontakta folk att gå med. Något som även går att ta del av i sociala medier är att det publiceras många platser som är vanligt förekommande i dumpstervärlden. Många väljer att inte gå ut med sina favoritplatser men däremot, tack vare internet, sprider sig bra ställen väldigt fort ändå. Om du märker att dessa platser som grupperna föreslår ofta hinner vara tomma till du kommer dit kan du åka runt och reka i nya områden. Börja se dig omkring matbutiker, bagerier, grossister och andra affärer. En bra tanke att ta med sig är att alla butiker som köper in varor, slänger också varor. 

Viktigt att tänka på om dumpstring

Innan du börjar ge dig ut kan det vara bra att tänka på förberedelser. Nedan har vi sammanställt en lista som du kommer ha användning av.

– I soptunnor och containrar kommer det vara grisigt. Det kan förekomma mycket smuts, kladd och eventuellt trasigt glas om du har otur.

– Se till att ha oömma kläder som du inte är rädd om, då viss smuts inte går att tvätta bort. 

– Ha rediga skor och skyddshandskar av något slag.

– Är du ute på kvällen är det bra att ha med sig en pannlampa, då håller du händerna fria. 

– Glöm inte att ta med behållare eller påsar att ta med dina fynd i!

Vad ska jag leta efter? 

Nu när du ger dig ut för containerdykning kan det vara bra att veta vad det är du ska leta efter. Du vet redan att det är mat främst du söker efter men vad är det egentligen du vågar ta med dig hem och äta? Bäst-före datum på produkter är ett datum som berättar att varor är som bäst före ett datum, men det innebär inte att dem inte är bra efter. Varor som du ska vara extra försiktig med är däremot kött och kyckling då det kan förekomma farliga bakterier, annars är en bra riktlinje att lukta på maten om den inte ligger förpackad. Gå lite på känsla helt enkelt. 

Är dumpstring lagligt?

Något som är viktigt att tänka på är att dumpstring i sig inte är olagligt, men det är inte speciellt omtyckt. Det kan vara bra att vara ute sent på kvällen för att undvika poliser och skulle det vara så att dem dyker upp ändå, var ärlig. Berätta varför du är där och varför du gör det du gör och i de flesta fall låter dem dig vara. Skulle dem be dig slänga maten, åk tillbaka senare och hämta upp det igen.