Bygg ditt eget matbord

Att bygga ditt eget matbord är inte så svårt och inga specialverktyg behövs. Du kommer långt med såg, borr och skruvdragare. Bordet kan bli den storlek och form du vill och det går bra att måla för att få en färgstark inredningsdetalj. För att minska miljöbelastningen kan du välja att använda begagnat trä.

När du bygger ditt matbord själv får du ner priset på ett enkelt sätt. Allra billigast blir det om du hittar begagnat trä eller återanvänder trä från någon möbel du redan har. Olika modeller och beskrivningar av hur du gör går lätt att hitta på nätet. Det är inte särskilt svårt att fixa ett bord som blir perfekt storlek och stil för ditt hem.

Vad behöver du för verktyg?

För att bygga ett bord behöver du ingen stor mängd verktyg. En såg är för det mesta nödvändigt, men det går också att be om hjälp att få virket kapat där du köper ditt trä. En borr behövs för att förborra hål för skruvar och en skruvmejsel eller skruvdragare behövs. För att bordet ska bli trevligt att använda behöver du också fil och sandpapper. Tänk på att välja verktyg av hög kvalitet, som verktyg från Makita som alltid är i toppklass. Då slipper du något extra strul som beror på att sakerna inte fungerar som de ska. Vill du behandla bordet med lack eller färg behöver du också själva lacken, penslar och medel för att rengöra dem.

Du måste dessutom skaffa skruv. Ska matbordet stå inomhus behöver du inte tänka så mycket på vilken typ av skruv du ska välja, mer än att det är träskruv i rätt storlek. Vanligt nu är att använda skruv med torx-huvud, istället för krysskruvar. Ska bordet stå ute behöver du tänka på att välja skruv som är ytbehandlad.

Vilket trä ska du använda?

Det som spelar allra störst roll i valet av virke är vad du ska ha för trä till själva bordsskivan. Det syns mest och det kommer också ge bordet sin karaktär. Att använda grova plankor kan ge ett rustikt och rejält intryck, medan en tunnare bordsskiva ger en elegantare stil. Till benen kan du använda samma träslag som till bordsskivan, eller ett annat för att skapa en särskild effekt.

Det går också bra att använda begagnat trä, vilket är ännu billigare än om du köper nytt. Dessutom är det ett mer miljövänligt alternativ.

Om du ska måla bordet

Att ha bordet lackat eller oljat så att träet med sin ådring syns kan bli väldigt vackert. Du som önskar en annan effekt och ett lite mer färgglatt bord kan måla det. Då är det viktigt att du slipar mellan de olika lagren om det uppstått ojämnheter, och att du torkar av ytan så att den alltid är ren från damm och annat. Använd en liten roller och låt färgen torka ordentligt innan du lägger på ett nytt lager. Avsluta med ett lager lack för att få bra hållbarhet – så behöver du inte göra om arbetet lika snart igen.

Tips att tänka på

  • Mät noga, det är tråkigt att behöva göra om
  • Välj att jobba med bra verktyg så kommer arbetet gå lättare
  • Valet av trä påverkar hur bordet kommer uppfattas
  • Det går bra att måla