Så blir prislappen på begravningen låg

En billig begravning kan vara lika extraordinär och vacker som en påkostad sådan. Det finns massor med knep för en billig begravning. Genom att göra det mesta själv kan den totala kostnaden för begravningen hållas nere.

Det finns inget negativt eller fult med att tänka på kostnaderna när du ska planerar och ordna en en begravning. En begravning där kostnaderna är låga kan vara lika vacker som en dyr begravningsceremoni. Det finns många knep när det kommer till att få en billig prislapp på begravningen. En sak är att välja en billig kista. Det finns billiga kistor att välja mellan som är mycket prisvärda. En kista i obehandlad furu kan du få för en billig peng. En billig kista är inte tillika att den är ful. Kistan i furu är vacker i all sin enkelhet.

Låna bårtäcke eller sy ett eget

Bårtäcke som oftast är ett broderat tyg eller ett vävt tyg är något som läggs över kistan. Det är möjligt att låna bårtäcke av många församlingar. Den enda nackdelen med det är att blommor inte får läggas på bårtäcket. Om du vill ha kunna lägga blommor på bårtäcket kan du sy ditt eget. Du kan göra ett bårtäcke efter eget tycke och smak. Om du använder bårtäcke som läggs över kistan spelar dessutom kistan mindre roll eftersom den inte kommer att synas.

Gör egna blomsterdekorationer

Kistdekorationer och andra blomsterarrangemang kostar oftast en hel del. Istället för att beställa färdiga arrangemang kan du plocka egna blommor alternativt köpa blommor som du gör egna arrangemang av. Gravstenen är oftast en stor kostnad. En gravsten kan kosta allt mellan 4000-20 000 kronor. Du kan komma undan den kostnaden genom att tillverka din egna gravsten. Då behöver du endast betala för inskriptionen. Att skriva dödsannonsen själv är ett annat bra tips. Du kan själv skicka ut annonsen i sociala medier samt till nära och kära.

Laga mat och baka allt själv

Det är oftast fika eller någon form av mat efter en begravning. Att skippa fikat helt är ett alternativ. Om du ändå vill ha fika men till en låg kostnad är det bästa att laga och baka allt själv. Hemlagad mat och hembakat är minst lika gott om inte godare. Du kan komma billigt undan med en hel del saker som rör begravningen om du gör det allra mesta själv. Genom att sköta det praktiska själv och inte ta hjälp av en begravningsbyrå är ett tips för att hålla nere kostnaderna.

Att skippa ceremonin helt är billigast

Varför begravningar kan bli kostsamma är för att många saker ingår i en begravning. När många saker läggs ihop blir det sällan en liten summa. Om dessutom både gravstenen och kistan är väldigt dyr kan kostnaderna dra iväg och bli en stor summa. Men genom att planera och tänka till kan kostnaderna hållas låga. Det billigaste av allt är att inte ha någon ceremoni utan endast en gravsättning. Men många vill ha en begravningsceremoni för att ta farväl en sista gång. Vad du ska välja beror helt på vad du har för budget och vilka önskemål som finns.

Saker du kan göra själv:

  • Egna blomsterarrangemang
  • Baka och laga mat
  • Skriva dödsannonsen
  • Konstruera en egen gravsten