Skydda dig mot inbrott

För att minska risken att få inbrott i hemmet kan du göra en rad olika saker. Att skaffa ett larm och bra dörrar, fönster och lås är bra åtgärder. Du kan också be en granne hjälpa dig att göra så att det ser ut som att någon är hemma. Undvik att berätta på sociala medier att du ska vara borta.

Att få inbrott hemma är något många är rädda för. Det kan hända vem som helst och i stort sett när som helst. Helt och hållet kan du aldrig skydda dig, men du kan göra så att risken minskar, genom att göra så att just ditt hem verkar vara ett dåligt val.

Vad kan du göra för att skydda dig mot inbrott?

Det är svårt att göra så att bostaden blir helt säker, men med ett villalarm och andra åtgärder minskar risken. Att ha lampor som tänds med en timer gör att det ser ut som att någon är hemma. Har du en granne som kan flytta runt saker som syns genom fönstren eller vid entrén ser det också mer ut som att någon kan komma när som helst. Grannen kan också tömma brevlådan och kanske parkera på din uppfart ibland.

Med dörrar, fönster och lås som är svåra att ta sig in igenom tar det längre tid att göra inbrott och risken för tjuven ökar. Detsamma gäller om det syns att det finns ett larm. Är det upplyst vid entrén och om den syns från gatan minskar också risken att tjuven väljer just din bostad.

Polisens bästa tips

Polisen har förutom detta ytterligare några tips. Det är till exempel bra att tänka på att låsa dörrar även när du är hemma, eftersom handväskor och annat värdefullt ofta finns nära ytterdörren. Lämna inte verktyg eller stegar framme om du har en trädgård, eftersom de kan användas för inbrott. Ett sista tips är att inte berätta på sociala medier att du ska vara bortrest.

Checklista

  • Ha ett fungerande larm
  • Ha lampor som tänds under delar av dygnet
  • Ta gärna hjälp av en granne som kan tömma brevlådan och liknande
  • Ha dörrar, fönster och lås som det tar tid att ta sig igenom
  • Lås även när du är hemma
  • Lämna inte verktyg och stegar framme i trädgården
  • Berätta inte på sociala medier att du ska vara borta