Sy kläder själv

Tycker du att det är kul med kläder och mode? Följer du gärna de senaste trenderna på TV och i sociala medier? Drömmer du om att bli den nästa stora modeskaparen? Är plånboken tunn? Inga problem, genom att lära dig att sy kläder på egen hand kan du bli din alldeles egna modeguru utan att behöva ansöka till fattighuset. Allt som krävs är lite kunskaper om sömnad och en stor portion skaparglädje och kreativitet.

Oavsett vilken stil du själv har så behöver du skaffa olika sorters tyg för att lyckas med dina kreationer. Du kan välja bland olika mönster och material, och ofta kan du blanda friskt. Du behöver också en symaskin och om du aldrig sytt förut finns det kurser och videor på internet som ger mycket bra instruktioner. Här kan du läsa om några enkla projekt att börja med och vad som är viktigt att tänka på när du syr kläder.

Var alltid noggrann

Att behärska en symaskin kan kräva lite övning men i långa loppet är det alltid väl värt besväret. Om du slarvar med till exempel stygnens storlek och rakhet blir kläderna illasittande och det är aldrig snyggt, hur fin designidén än är. Genom att gå en kurs i sömnad får du bra grundkunskaper som du kan dra nytta av men det finns också mycket bra litteratur, webbsidor och instruktionsvideor som är helt gratis. Hur du än väljer att lära dig så kommer den som lär ut kunskapen dock alltid komma tillbaka till vikten av noggrannhet!

Börja enkelt

Precis som med alla andra nya projekt; att börja springa, att lära sig ett nytt språk eller att banta, så är det lätt att tappa motivationen om du tar dig vatten över huvudet. Börja därför alltid med mycket enkla projekt som dels är lätta i utföringen, dels går snabbt att göra om. Några exempel på lättare sömnadsprojekt är:

  • Kuddfodral
  • Kjolar
  • Tygpåsar
  • Hårband

När du bemästrat enklare saker som ända är användbara inser du hur kul det är att skapa egna plagg och med grundkunskapen i fickan är allt möjligt. Snart kommer du vara igång med att sy din egen kostym eller en kul outfit till festen.

Laga och gör om

Ett annat tips för dig med egen symaskin är att lära dig att laga kläder men också att sy om plagg. Det låter dig behålla favoritplaggen länge, är bra för den personliga ekonomin och går helt i enlighet med hållbarhetstänkandet.

För att ett gammalt plagg ska bli som nytt kan det vara kul och smart att sy om det med hjälp av nya tyger. Istället för att försöka reparera en reva i byxorna eller jackan så diskret som möjligt kan du istället sy på ett märke eller en tygbit som helt bryter och därmed blir en del av designen. Sy en spetskant på en gammal jeanskjol för en kul retrodesign i 80-talsanda, eller ge den gamla kavajen ett nytt mönster i form av färgblockerande tygbitar. Ju mer tid och energi du ägnar åt din kreativitet, desto mer kommer du bli inspirerad och resultatet kommer bli både snyggt och personligt.