Bli av med stress – få tillbaka håret

Allt fler människor idag känner sig stressade av olika anledningar. I samband med det upplever också många att de tappar ovanligt mycket hår. För vissa är det ett övergående tillstånd men för andra kan det bli permanent.

Vilken kategori du än tillhör är det viktigt att snabbt ta itu med problemet. Här får du information och tips om håravfall orsakat av stress och vad du kan göra åt det: allt från enkla huskurer till prp behandling och hårtransplantation. Det finns en lösning för alla.

Därför tappar du håret

Alla människor tappar hår varje dag. I genomsnitt brukar man tappa mellan 50 och 100 hårstrån om dagen. Ibland kan det verka som att en person tappar mycket mer än så, exempelvis om han eller hon har haft mycket gelé eller spray i håret i flera dagar och sedan tvättar det. Vad som i själva verket händer då är att de ”döda” hårstråna har fastnat i hårprodukterna och frigörs i samband med tvätten. Det är just därför som det är viktigt att inte bli för uppskrämd om det plötsligt ligger fler hårstrån i duschen än vanligt.

Naturligtvis kan det också handla om riktigt håravfall, och det märks ofta i skalpen där det går att se kala partier eller vid hårlinjen som krupit uppåt. Anledningarna till håravfall är många och varierade – till de vanligaste hör:

  • stress
  • genetik
  • brist på vissa vitaminer och/eller mineraler
  • försämrad blodcirkulation
  • rökning
  • miljö

Huskurer och behandlingar

Bland det första du kan göra om du drabbats av håravfall är att se över möjliga anledningar. Om du kommer fram till att det är stressrelaterat är det första du behöver ta itu med din mentala hälsa. Se över dina rutiner och prioriteringar, fråga dig själv vad du kan förändra och försök äta och sova gott och hälsosamt. Det hjälper inte bara med stressen, utan kan också fungera positivt på din allmänhälsa och förhindra vidare håravfall.

Det finns många huskurer som använts i generationer mot håravfall. Till dem hör massage, kosttillskott, att ha grönt te i hårbotten eller att göra hårinpackningar med exempelvis olivolja och honung. Om du däremot vill göra något väl beprövat och som faktiskt ger resultat bör du kontakta en pålitlig hår-klinik och boka en konsultation. Det kostar mer än alla huskurer, men kommer ge dig de resultat du är ute efter.

Så går en PRP-behandling till

PRP står för platelet-rich plasma, trombocytiska blodplättar, och behandlingen går ut på att man behandlar hårbotten med patientens eget blod. Efter att man centrifugerat blodet får man ett högt koncentrat av blodplasma som man sedan kan injicera i problemområdena. Kroppen reagerar genast genom att sätta igång läkningsprocesser, att bilda nytt kollagen och att få hårsäckarna att sätta igång sin produktion igen. Behandlingarna sker regelbundet över en viss tidsperiod och i genomsnitt brukar man göra 4–5 behandlingar.

Fördelen med den här typen av behandling är att det är en naturlig, icke-invasiv behandling som har minimal återhämtningstid. Vill du däremot göra en ännu mer grundlig och bestående behandling är hårtransplantation det mest resultatgivande. Här tas friska hårceller från andra ställen på hjässan och ”planteras” i de kala områdena. Resultatet kan dröja upp till 10–12 månader, men sedan är det permanent.