Välj rätt lån om du har betalningsanmärkning

Hur gör du för att ta ett privat- eller bolån om du fått en betalningsanmärkning? Misströsta inte, det är inte omöjligt. Det gäller bara att du vet vart du ska vända dig, och har funderat över din framtida ekonomiska situation.

Att skaffa ett bolån kan vara besvärligt även utan betalningsanmärkning. Om du har en betalningsanmärkning kan det upplevas som omöjligt. Men det finns faktiskt möjligheter. Du kan till exempel få bolån med betalningsanmärkning hos banken Nordax. På många håll i Sverige är det svårt att få bostad även med en fläckfri ekonomi. Med en betalningsanmärkning i bagaget kan det i och med det vara helt omöjligt både att hyra och köpa bostad. I och med att du trots betalningsanmärkning kan få bolån ökar alltså dina chanser att äga din egen bostad och komma in på bostadsmarknaden den vägen.

Bankerna gör rimlighetsbedömningar

Det är ingen idé att förneka faktumet att om du har en betalningsanmärkning så kommer det vara betydligt svårare för dig att få ett lånelöfte, men det är långt ifrån omöjligt. Storbankerna kommer vanligtvis att avslå din ansökan, men de kan också göra en rimlighetsbedömning. Du behöver då kontakta banken och med dokumentation styrka att det finns förståeliga skäl till varför du fick betalningsanmärkningen. En rimlighetsbedömning är också vad Nordax gör. Där tar de med andra ord större hänsyn till om din betalningsanmärkning uppkom av olyckliga omständigheter.

Om du vill få ett lånelöfte och har en betalningsanmärkning finns det några saker som är bra om du har i åtanke:

  • Innan du ens funderar på att ta ett lån bör du ha ett fast jobb. Du bör också fråga dig själv om sannolikheten är hög att din situation kommer se likadan ut de närmsta åren. Om du till exempel är missnöjd med ditt jobb kanske du ska byta arbete innan du tar ett stort lån.
  • Du kommer att få högre ränta för ditt lån, det går helt enkelt inte att komma undan.
  • Kom ihåg att lånelöftet inte är någon garanti för att du i slutändan kommer att beviljas ett bolån. Du har dock kommit en bra bit på vägen.