Vigsel och lyxbröllop till budgetpris

Det är inte gratis att gifta sig, men det behöver faktiskt inte kosta en förmögenhet. Det finns en hel del saker du kan göra för att ställa till med ditt drömmiga lyxbröllop till budgetpris – här är tipsen du behöver lägga på minnet.

När du ska gifta dig behöver du inte lägga ut en förmögenhet för att bröllopet ska bli dina drömmars bröllop, men det gäller att spara in på rätt saker. Era vigselringar är dock något ni aldrig ska spara in på i och med att dessa kommer ni att bära dagligen för resten av ert gifta liv – och då är det viktigt att ni verkligen är nöjda med dem. Däremot finns det en rad andra saker ni kan spara in på utan att tumma på lyxen och bröllopskänslan.

Så gör du bröllopet billigare

Först och främst: skippa att anlita dyra bröllopsplanerare. Dessa byråer är visserligen hjälpsamma och sköter allt sådant som behöver fixas vilket gör att ni som brudpar kan fokusera på varandra och minska bröllopsstressen. Men det är en kostnad ni inte behöver lägga ut. Ett tips är i stället att planera bröllopet själva och starta igång med att sätta upp en budget. Visste du till exempel att det som kostar mest på ett bröllop faktiskt är gästerna ni bjuder in? Smart kan därför vara att se över gästlistan och bara bjuda in personer ni faktiskt vill ska närvara och strunta i att bjuda personer ni inte vill ska närvara såsom kusinerna ni aldrig umgås med eller den där avlägsna släktingen som bjöd er på sitt bröllop och ni nu känner att ni behöver bjuda igen. Något som till exempel Nyheter24 skriver är också att ni ska planera bröllopet efter hur ni drömmer om att det ska vara, och inte efter hur det ”ska” eller ”bör” vara. Andra saker du kan spara in pengar på är genom att följa dessa tips:

  • Låna i stället för att köpa – att åka i en fin bil till och från kyrkan behöver inte automatiskt betyda att ni behöver hyra en limousin utan ni kan faktisk höra er för i bekantskapskretsen om någon kanske har en schyst veteranbil att låna ut. Andra saker ni kan låna är bord och stolar, porslin och alla sorters materiella ting ni behöver för att ställa till med bröllopsfesten.
  • Gift er inte under högsäsong – vissa tider på året är typiska för bröllop, undvik därför dessa eftersom lokalhyror och annat går upp i och med tillgång och efterfrågan.
  • Håll bröllopsmiddagen utomhus – ett enkelt sätt att spara pengar på är att strunta i att hyra lokal och i stället fira utomhus, till exempel på en äng, er tomt eller hos någon som lånar ut sin villa för ändamålet.
  • Bjud bara dem ni vill ska vara där – känner er inte tvingade att bjuda alla ni känner utan bjud bara de som står er närmast.
  • Skippa överdrivna blomsterarrangemang – du behöver en brudbukett, ja. Men måste det verkligen finns snittblommor och blomsterarrangemang i kyrkan och på bröllopsmiddagen? Nej, dessa kan ni skippa eller blocka själva i stället för att köpa av en dyr florist.
  • Strunta i dessert eftersom ni har bröllopstårta – ni behöver inte servera en dessert när ni bjuder på bröllopstårta, den räcker gott och väl speciellt när ni valt en stor sådan.

Nästan helt gratis bröllop

Finns det sätt att komma undan nästa gratis? Ja, absolut. Om ni vill komma undan helt gratis kan ni överväga om ni ens ska gifta er alls, då kaps alla kostnader. Men vill ni fortfarande vara man och hustru kan ni gifta er borgerligt med vittnen eller bara vara ni och vittnen i kyrkan – och sedan inte hålla i en bröllopsfest eller middag.