Skippa fast fashion och spara pengar

Älskar du som många andra mode och accessoarer? Då har du kanske också lockats av att handla så kallad fast fashion? Det är lätt hänt eftersom denna typ av mode är lättillgängligt och billigt, men det finns en baksida. I den här texten får du lära dig hur du tänker smart kring mode och accessoarer och dessutom sparar pengar på köpet.

Att handla fast fashion är inte bara positivt. Faktum är att det finns mängder av nackdelar med att köpa slit och släng utan större eftertanke. Kort kan man säga att industrin utnyttjar allt från miljön till arbetare och din plånbok. Det går dock att hoppa av konsumtionskarusellen och istället göra medvetna val när du köper kläder och accessoarer.

Skillnaden på en väska och en väska

Säg att du botaniserar bland skinnväskor för dam för att du gärna vill hitta en ny. Vänder du dig då till fast fashion-industrin kommer du visserligen säkert att hitta en snygg väska, men med den väskan följer också en mängd nackdelar. Visserligen är den billig i inköp, men chansen att den är gjord av äkta skinn är liten. Istället är den tillverkad av så kallat konstläder, ett material som är snyggt i början men sedan börjar flaga och blir fult. Det innebär att du bara kan använda din nya väska under en begränsad tid, sedan är det återigen dags att köpa en ny. Satsar du istället på en kvalitetsväska av skinn får du en väska som åldras vackert och som du kan ha hela livet. Även om den väskan är dyrare i inköp kommer du alltså att tjäna pengar på att köpa den. Trots att många vet om detta växer fast fashion-industrin hela tiden. Det är en trend som vi måste vända om vi vill bevara vårt klimat. Det är därför bra att du funderar lite extra nästa gång du ska köpa ett nytt plagg eller en accessoar. Här kan du läsa om flera hållbara tips från Lars Wallin som är en känd svensk designer.

  • Plagg och accessoarer håller längre
  • Kvalitetsprodukter är populära på andrahandsmarknaden
  • Det är mer klimatsmart

Att handla hållbart är en solidarisk handling

Fast fashion påverkar som sagt miljön negativt, men också människor. För att kläder ska kunna framställas billigt krävs det arbetare som tjänar mycket lite. Den stora fast fashion-giganten Shein har bland annat fått kritik för att utnyttja människor genom att ge dem mycket låg lön och låta dem jobba allt för långa pass. När du handlar från dessa varumärken stödjer du tyvärr detta utnyttjande av människor. Vill du istället göra annorlunda så är det bra att vända dig till producenter som har schyssta arbetsvillkor. Svenska Saddler är ett exempel på en sådan tillverkare då de har långvariga relationer med sina producenter och därför kan påverka arbetsförhållandena i fabrikerna i en positiv riktning. De gör dessutom produkter av riktigt hög kvalitet som håller länge.

Det gäller med andra ord att ta ansvar för din konsumtion så att du inte stödjer verksamheter som är dåliga för både människor och klimat. När du ser en snygg väska kan det vara lätt att glömma, men prova att tänka efter flera gånger nästa gång innan du trycker på köp.