4 spartips för bättre ekonomi

Din privatekonomi påverkar hela ditt liv, både vad du kan göra och köpa, men också hur du klarar av oförutsedda utgifter och problem. Att ta tag i din privatekonomi kan hjälpa dig att både sova bättre, stressa mindre och få råd att göra mer spännande saker.

Ekonomi betyder egentligen ”hushålla”, alltså hur du tar hand om dina pengar och resurser. Det är många som tänker att ekonomi är ett annat ord för pengar, och missar då ofta att deras inkomster bara har en viss inverkan på ekonomin. Naturligtvis är det stor skillnad på om du har 20 000 kronor eller 35 000 kronor i månadsinkomst, men den största skillnaden mellan två personers privatekonomi utgörs ändå av hur de hanterar sina tillgångar. Det finns personer med hög inkomst, men som ändå bara har kvar ett par tusenlappar varje månad, och så finns det personer med en längre inkomst som förvisso också bara har kvar ett par tusenlappar i månaden, men de väljer att spara och investera sina pengar. Vårt förhållande till pengar är också emotionellt och genom att förstå din hjärna och hur du reagerar på pengar, kan du också lättare hantera din ekonomi.

1 Gå igenom din ekonomi

För att kunna ta hand om din ekonomi och dina resurser, måste du ha koll på dem. Det första som du behöver göra är att noggrant gå igenom både utgifter och inkomster. Hur mycket spenderar du på mat varje månad? Kan du spara in pengar genom att byta till ett annat elavtal? Hur stor del av din inkomst är din hyra/huslån och fasta kostnader? Om du verkligen vill förbättra din ekonomi kan du behöva byta till en billigare bil, lägga om lånen eller byta bostad.

2 Gör det själv

Genom att göra saker själv, istället för att köpa allt färdigt, kan du förbättra din privatekonomi. Du sparar in mycket pengar på att laga storkok och frysa in, särskilt om du köper på extrapris. Då kan du äta lite lyxigare mat, men utan att ruinera dig. Om du älskar glass sparar du in mycket på att ha en egen glassmaskin. Då kan du enkelt göra egna glassdesserter som smakar ljuvligt, men utan att det kostar så mycket. En egen glassmaskin är också bra för dig med allergiska problem: då vet du exakt vad glassen innehåller. Du hittar din glassmaskin hos glassmaskiner.nu. Dessutom kan du också spara in pengar genom att plocka frukt och bär själv.

3 Gå och cykla

Genom att försöka gå och cykla så mycket som möjligt, så sparar du både in på dina klimatavtryck, får bättre hälsa, liksom mer pengar i plånboken. Att ta hand om sin hälsa är ett bra spartips inför pensionen. Friska personer har ofta bättre ekonomi.

4 Småpengarna som rullar iväg

”Många bäckar små, bildar en stor å” är en sanning som särskilt gäller din privatekonomi. Se över vad du lägger dina pengar på och spara in tusenlappar varje år. Här är 3 bra tips:

  • Använd egen kasse när du handlar
  • Kolla appabonnemangen till mobilen och surfplattan
  • Gå igenom hur mycket du spenderar på godis och andra onyttigheter?

Personer med en god privatekonomi är medvetna om sina utgifter och sparar på så sätt in mycket pengar, som de sedan kan investera för framtiden.