Så investerar du i Bitcoin

Bitcoin håller allt mer på att slå igenom som en valuta de flesta känner till. Det har gjort att fler och fler börjar intressera sig för hur det går till att investera i valutan. I den här artikeln får du lära dig det viktigaste att tänka på innan du investerar i Bitcoin.

Sedan kryptovalutan Bitcoin lanserades under slutet av 00-talet har värderingen av den periodvis varit något av en berg-och-dalbana. Det speglas i någon mån av den skepsis många bedömare inledningsvis hade för valutan. Många menade att en oreglerad valuta som Bitcoin var ett projekt som var dömt att misslyckas. Spola fram tiden till idag och det verkar som att belackarna kommer att få fel. Idag rör sig bitcoin på rekordnivåer värderingsmässigt.

Bitcoin är numera en etablerad internationell valuta

Bitcoin är vid det här laget en väletablerad, global valuta. Under Bitcoins första år var det ett experiment som i första hand attraherade teknikintresserade och människor som av olika anledningar backade upp Bitcoin av ideologiska anledningar. Under årens lopp har den virtuella valutans användningsområden dock långsamt blivit större. Idag finns det snart sagt ingenting som du inte kan handla för Bitcoin. Det har varit mycket prat om Bitcoin som en valuta som används av mer ljusskygga figurer för att sälja och köpa vapen och droger på darkweb. Vad det inte pratats och skrivits om lika mycket är att du nu kan använda Bitcoin i princip som vilken valuta som helst. I Sverige är användningen inte enormt utbredd, men om trenden fortsätter i samma riktning som den haft de senaste åren är det bara en tidsfråga innan du kan betala på McDonald’s med Bitcoin.

Investera med försiktighet

Om du funderar på att investera i Bitcoin är det förstås bra om du först har lite kunskaper på fötterna. Det finns numera rätt gott om historier om människor som investerat en liten summa pengar i Bitcoin och lyckats bra. I många fall handlar det om människor som tidigt intresserade sig för Bitcoin och investerade i den innan den nått de värderingsmässiga toppnoteringar som valutan ofta befinner sig på idag. Den bakgrunden leder till en av de viktigaste sakerna att ha i åtanke om du funderar på att köpa Bitcoin som sparstrategi. Det första, och kanske viktigaste, att känna till är att värderingen av Bitcoin fortfarande fluktuerar kraftigt. Om du vill investera långsiktigt gäller det därför att du har en ordentlig dos is i magen.

Investera sparpengar som du har råd att förlora

I och med att värderingen av Bitcoin kan skifta kraftigt på kort och medellång sikt bör du endast investera pengar som du har råd att förlora, eller helt enkelt pengar som du vet att du inte helt plötsligt kan komma att behöva till någonting annat. Att investera i Bitcoin är helt enkelt något av en högriskinvestering, det vill säga att det finns en chans att du kan spara med god avkastning, men det finns också en betydande risk att investeringen tappar i värde. Särskilt om du vill kunna använda dina investerade pengar på kort sikt.