Så lagar du god och billig middag

Det behöver inte vara dyrt att laga riktigt god mat om du är smart. Med planering, struktur och framförhållning kommer du riktigt långt och det viktigaste av allt är att pengarna räcker längre. Även om du lever på budget kan du unna dig guldkant på tillvaron om du tänker som en kock.

Det lönar sig att vara sparsam utan att för den skull vara snål. I dagens samhälle har storkok hamnat på sparlåga och dagens vuxna generation har inte längre någon kontakt med vare sig måltidsplanering eller hur du kan laga bra mat med få ingredienser. Läs mer här för inspiration kring hur du lagar god men billig mat.

Satsa på storkok

När du ska laga en riktigt god middag som inte tömmer plånboken ska du satsa på storkok. Det finns till exempel ett gott fläskytterfile recept på nybergsdeli.se där du också kan hitta andra aptitretande recept. Hemligheten till god men billig mat är att laga mat som räcker till mer en en middag samt använder billiga råvaror efter säsong. Fläskytterfilé är ett bra exempel på en rejäl köttbit som kan tillagas på en mängd olika sätt. Fläskytterfilé passar i goda grytor likaväl som stek, i pasta, biff stroganoff eller helt enkelt på grillen.

När du ska planera en billig men god middag ska du fundera igenom hur du verkligen använder allt du handlar och undviker att slänga råvaror. Genom att lägga möda på både planering och storkok får du god mat samtidigt som du får pengar över på matkontot.

Välj råvaror efter säsong

Det finns råvaror som alltid är billiga som till exempel potatis, morötter och lök – för att bara nämna några. Dessutom räcker dessa tillbehör långt. Tillsammans med en rejäl bit kött kan du laga till ett skrovmål som räcker i flera dagar. Med en mustig köttgryta på spisen som sprider härliga dofter av grädde, champinjoner, kryddor och rödbetor känns det inte svårt att laga god mat på budget.